Το ελληνικό όνειρο
Περιγραφή
ια μένα, λοιπόν, και θα σημειώσω πως δεν περίμενα την πανδημία για να το πω, η σημασία της τεχνολογικής επανάστασης για την Ελλάδα έγκειται πρωταρχικά σε ένα σημείο, το εξής: στην αποσύνδεση εργασίας και τόπου διαμονής. Δεν χρειάζεται να κατοικείς στη χώρα που δουλεύεις. Αυτό θεωρώ πως θα αλλάξει όλα τα δεδομένα για τη χώρα μας και αυτό γιατί δεν έχουμε ίσως αντιληφθεί πόσο ελκυστική χώρα είναι η Ελλάδα ως τόπος κατοικίας. Και δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά που την κάνει ελκυστική, αν και ο όρος αυτός περιλαμβάνει αρκετές διαστάσεις πέραν του τοπίου το οποίο έρχεται συνήθως αμέσως στο μυαλό μας. Είναι το κλίμα το οποίο είναι ιδανικό (με την προϋπόθεση, εννοείται, πως η κλιματική αλλαγή δεν θα το επηρεάσει αρνητικά), είναι το φως το οποίο πραγματικά έχει κάτι το μοναδικό και, τέλος, είναι ο συνδυασμός πολλών διαφορετικών τοπίων και οικοσυστημάτων σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε πολύ μικρή απόσταση από τις μεγάλες μας πόλεις και ιδίως την Αθήνα.
Το βιβλίο διατρέχει την ιστορία του νέου ελληνικού κράτους καταλήγοντας σε ένα ιδανικό εθνικό σενάριο για την επόμενη δεκαετία.
Δεν πρόκειται, ασφαλώς, για ένα προγραμματικό κείμενο, αλλά για λογικές υποθέσεις. Ακολουθούμε τις γραμμές που ξεκίνησαν από την Επανάσταση του 1821, ξεμπλέκουμε το κουβάρι που σχημάτισαν πάνω στον άξονα του χρόνου και προσπαθούμε να δούμε πού θα καταλήξουν. Στο τέλος αυτής της διαδρομής, μέσα από παθογένειες, κρίσεις, έριδες και συγκρούσεις, αναδεικνύεται ένα θετικό σενάριο για μία χώρα που θα εξάγει ευτυχία.
Δεν πρόκειται, επίσης, για ιστορική μελέτη. Είναι όμως μία συνάντηση της ιστορικής αφήγησης με την πολιτική ανάλυση. O Στάθης Ν. Καλύβας, ένας από τους σημαντικότερους, παγκοσμίως, πολιτικούς επιστήμονες των καιρών μας, αναλύει σύντομα και περιεκτικά τους μηχανισμούς που κίνησαν την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη στη σύγχρονη Ελλάδα, ξορκίζοντας με πραότητα αφελείς και λαϊκίστικες προσεγγίσεις που έθρεψαν μύθους και στερεότυπα. Τι οδήγησε στην Επανάσταση του 1821; Πώς φτάσαμε στον εθνικό διχασμό; Ποιες πληγές άφησε ο Εμφύλιος; Τι έφταιξε για την κρίση του 2010 και πόσο άλλαξε η Ελλάδα; Πώς θα είναι η χώρα μας στη δεκαετία του 2030;
Κ.Γ.
Διαβάστε ένα απόσπασμα