Ο κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό
Περιγραφή
Βραβείο: ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, 1984
Άλλοι κροκόδειλοι θέλουν να κοιτάζουν το φεγγάρι, άλλοι να ξαπλώνουνε ανάσκελα και άλλοι να πλατσουρίζουνε στη λάσπη. Ο Κορνήλιος, όμως, ο πιο καυχησιάρης και κατεργάρης από όλους τους κροκόδειλους, θέλει να τρώει χέρια. Μέχρι τώρα έχει φάει χέρι σερβιτόρου, χέρι μαέστρου, χέρι μποξέρ, χέρι τροχονόμου, χιλιάδες χέρια! Αμέτρητα! Μόνο χέρι οδοντογιατρού δεν έχει φάει ακόμη. Ώσπου μια μέρα αποφασίζει να βάλει σε εφαρμογή ένα καταχθόνιο σχέδιο και να φάει χέρι οδοντογιατρού. Θα τα καταφέρει άραγε; Ποιος ξέρει;
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Ο γιατρός έκανε μια ένεση στον Κορνήλιο κι έχωσε μετά το χέρι του στο πελώριο στόμα για να του σφραγίσει το δόντι.- Μη φοβάσαι! Δε θα σε πονέσω! τον καθησύχασε.- Το ξέρω, απάντησε ο Κορνήλιος. Εγώ θα σε πονέσω!- Τι είπες;- Τίποτα. Τίποτα.Ο γιατρός άρχισε να σφραγίζει.«Μανούλα μου! Τι ωραίο παχουλό χεράκι!» χάρηκε ο Κορνήλιος. «Ας το γλείψω λίγο, να δω τι γεύση έχει!»Και με την άκρη της γλώσσας έγλειψε το χέρι του γιατρού.«Νόστιμο φαίνεται!» συλλογίστηκε.-Πάψε να μου γλείφεις το χέρι! τον μάλωσε ο γιατρός.- Το γλείφω από ευγνωμοσύνη!- Συγκρατήσου και άσε με να κάνω τη δουλειά μου!«Να του το φάω τώρα ή αργότερα;» αναρωτιόταν ο Κορνήλιος. «Ας του το φάω τώρα να ξεμπερδεύουμε! Τέτοιο ωραίο χέρι δεν το ξαναβρίσκεις εύκολα μέσα στο στόμα σου!»«Χλααααπ!» έκανε να χάψει το χέρι του οδοντογιατρού. Αλλά τίποτα! Δεν τα κατάφερε! Τα σαγόνια του δεν έκλειναν. Είχαν μουδιάσει από την ένεση!«Βρε, να πάρει η οργή!» μουρμούρισε. «Τι πάθανε οι μασέλες μου; Αγκύλωση;»«Αχά!» κατάλαβε ο γιατρός. «Αυτό το αχάριστο ερπετό πάει να μου φάει το χέρι. Πρώτη φορά βλέπω τέτοια τεράστια αγνωμοσύνη! Θα του δείξω όμως εγώ! Θα του δώσω ένα μάθημα που θα το θυμάται ώσπου να γίνει τσάντα!»…
Έγραψαν για τη σειρά «Ιστορίες από το Νησί των Πυροτεχνημάτων»:
Στην εκπληκτική αυτή σειρά βρίσκουμε υπέροχο μύθο, ιδιοφυή γραφή και πολύ καλή εικονογράφηση.
ΔΙΑΒΑΖΩ
Χαρισματικά σε επινοήσεις πρόσωπα… αξιοσημείωτη φρεσκάδα.
ΤΑ ΝΕΑ
Στη σειρά «Ιστορίες από το Νησί των Πυροτεχνημάτων» κυρίαρχο στοιχείο είναι η φλογοβόλα φαντασία σε συνδυασμό με το κωμικό στοιχείο, αρετές που εισβάλλουν κυριολεκτικά στο φτωχό εναλλακτικό κύκλωμα που χαρακτηρίζει ακόμα το παιδικό βιβλίο.
ΑΥΓΗ
Προεξάρχων στο χιούμορ και το λόγο το σατιρικό, ο Ευγένιος Τριβιζάς εισάγει τις μικρές ηλικίες σε περίεργους σουρεαλιστικούς συνειρμούς με τις «Ιστορίες από το Νησί των Πυροτεχνημάτων».
ΈΝΑ
Η σειρά έχει εικονογραφηθεί αριστουργηματικά από τους Βάλλυ Λιάπη, Νίκο Μαρουλάκη και Αλέξη Κυριτσόπουλο.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
«Η Μυρτώ και το κουνουπάκι», ένα βιβλίο-συμπυκνωμένο ζουμί του ελληνικού παιδικού καλοκαιριού. Θαλασσινό και ξένοιαστο, αστείο και σπαραχτικό μαζί. Μιλάει για αρχές και τελειώματα, για κύκλους της ζωής, για έρωτα και θάνατο. Και μιλάει για όλα αυτά σε νήπια! Αν ήταν ποίημα, θα ήταν το παιδικό «Άξιον εστί». Ένα μαγικό ανάγνωσμα!
Ρίκα Βαγιάνη, http://www.protagon.gr/
Το κουνουπάκι ξετρελαίνει το παιδάκι! Το έστειλα στη Δανάη στη Γαλλία. Είναι δυόμισι χρονώ… Με πήρε στο τηλέφωνο και μου λέει «κουνου-κουνο», μόλις της απάντησα «κουνουπάκι» έσκασε στα γέλια. Το κακό είναι ότι ήθελε να της το διαβάσω κι εγώ ολόκληρο από το τηλέφωνο. Πολύ μου κόστισε ο Τριβιζάς, μα αφού ξετρελάθηκε η Δανάη με το βιβλίο, χαλάλι του!
Άλκη Ζέη, Ραδιοτηλεόραση
Greek teachers and those who want to enrich their libraries with quality produced fantasy and adventure children’s books should look at those books.
MOTHER TONGUE NEWS