Privacy and GPDR Cookie Consent
Καλώς ήρθατε στο Βιβλιοπωλείο Δίεδρο! Κερδίστε ΔΩΡΕΑΝ Μεταφορικά με αγορές από 40€
9/9

Η οικοδόμηση του ελληνικού κράτους

9789602219577
Κερδίστε 10%
12,72 
11,45 
Κερδίζετε: 1,27 € (10%)
Κυκλοφορεί
ΔιαθεσιμότηταΠαράδοση 3 έως 6 ημέρες
+

Περιγραφή

Κείμενα:
Αυλάμη Χρυσάνθη, Λύτρας Ανδρέας Ν., Υφαντής Κώστας, Στρατηγάκη Μαρία, Σακελλαρόπουλος Σπύρος, Πρόκου Ελένη, Παπαγεωργίου Στέφανος, Μπαλτσιώτης Λάμπρος, Μαρωνίτη Νίκη, Λυμπεράτος Ανδρέας, Βεντούρα Λίνα, Λούβη Λίνα, Κουραχάνης Νίκος, Κουλούρη Χριστίνα, Κοτέα Μαριάνθη Γ.Α., Κοταρίδης Νίκος, Ιορδάνογλου Χρυσάφης Ι., Θεοτοκάς Νίκος, Γκαζή Ανδρομάχη, Ψυχάρης Γιάννης.

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, καθηγήτριες και καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου αναλύουν την ιστορική πορεία της Ελλάδας από το 1821 μέχρι σήμερα. Καταγράφοντας τα στάδια οικοδόμησης του ελληνικού κράτους, αναδεικνύουν τα διλήμματα, τα οράματα, τις συγκρούσεις, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες που οδήγησαν στη σημερινή του διαμόρφωση.

Αφετηρία είναι η ίδια η Επανάσταση ως γενέθλια πράξη του ελληνικού έθνους-κράτους, καθοριστική για τη φυσιογνωμία και την εξέλιξή του. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι σχέσεις με τους γείτονες και με τη δυτική Ευρώπη, οι οποίες προσδιόρισαν και στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας, καθώς και η ένταξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές συμμαχίες και ποικίλους διεθνείς οργανισμούς. Πλέον κρίσιμη υπήρξε η σχέση με την Τουρκία που, παρά τις μακρές ειρηνικές περιόδους, ήταν και παραμένει συγκρουσιακή. Στο εσωτερικό, οι πολιτικές στην οικονομία, την εκπαίδευση, το κράτος πρόνοιας κ.ά., που αναπόφευκτα παρακολουθούν διεθνή δεδομένα, έχουν χαράξει μια πορεία όχι ευθύγραμμη, αλλά πολύπλοκη και κάποτε απρόβλεπτη. Κρίσιμες πτυχές υπήρξαν άλλωστε αφενός το πολιτειακό ζήτημα –η μοναρχία, που καταργήθηκε το 1974– και αφετέρου οι πολιτικοί σχηματισμοί, τα κόμματα και οι παρατάξεις που, μέσα από συγκρούσεις και ανακατατάξεις, αναπαρήγαγαν ένα κατά βάση διπολικό σχήμα. Τέλος, σημαντική είναι η δημογραφική διάσταση: οι άνθρωποι που κατοίκησαν μέσα στην ελληνική επικράτεια, κι ανάμεσά τους οι πλειονότητες και μειονότητες (εσωτερικοί μετανάστες, πρόσφυγες, ξένοι οικονομικοί μετανάστες, εθνοτικές ομάδες) που συνδιαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλάζοντας ριζικά τη σύνθεση της κοινωνίας εκείνης που εξεγέρθηκε το 1821.

Διαβάστε ένα απόσπασμα

Χαρακτηριστικά

Εκδόσεις:
Συγγραφέας:
Επιμέλεια:
Σελίδες:
208
Εξώφυλλο:
Μαλακό
Διαστάσεις:
14 x 21 εκ.
ISBN:
978-960-221-957-7
Έτος Έκδοσης:
05/2022

Ετικέτες