Εκλογική συμπεριφορά
Περιγραφή
Ποια είναι τα προσωπικά δεδοµένα και πώς θα προστατεύονται; Ποια δικαιώµατα ελέγχου αποκτούν οι πολίτες; Ποιος είναι ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του; Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να ορίσουν Υπεύθυνο Προστασίας Δεδοµένων και ποιος είναι ο ρόλος του;
Τι διαμορφώνει τις επιλογές των ψηφοφόρων; Πότε συμμετέχουν στις εκλογές και γιατί «αρέσει» ένας πολιτικός και κομματικός σχηματισμός περισσότερο; Ποιος υποψήφιος έχει τα προσόντα για να προσελκύσει τον πολίτη;
Η μελέτη της εκλογικής συμπεριφοράς δίνει απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα που επανέρχονται συχνά στις συζητήσεις μας. Καταγράφει όλους τους παράγοντες σταθερότητας και εξηγεί τις μεταβολές, ιδιαίτερα μάλιστα τις απότομες αλλαγές. Ένα «καθιερωμένο» κόμμα μπορεί να χάσει την επιρροή του όταν παράπονα, προσδοκίες και διαμαρτυρίες μετατρέπονται από τον ψηφοφόρο σε διάθεση τιμωρίας ή και εκδίκησης. Με τον ίδιο, σχεδόν, τρόπο που επηρεάζουν τα θέματα των ανισοτήτων, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Στο πρώτο μέρος αναλύονται τα «ιστορικά μοντέλα» εκλογικής συμπεριφοράς. Στο δεύτερο μέρος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε πτυχές της εκλογικής συμπεριφοράς που είδαμε στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, η ανάλυση εστιάζει στο φαινόμενο των «Αγανακτισμένων», στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.
Διευθυντής της σειράς είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Διαβάστε ένα απόσπασμα